خرید قابلمه یکی از خرید های مهم هر آشپزخانه می باشد که علیرغم تنوع بسیار در برند و شکل ظاهری و نوع استفاده یکی از مهمترین پارامترهای انتخاب قابلمه، جنس آن می باشد.نوع آلیاژی که در آن استفاده می شود می تواند مناسب برای بدن باشد و با هر نوع آشپزی که انجام گیرد بدون صدمه به بدن غذارا طبخ کند و یا می تواند کاملا غذا را سمی کند و به بدن انسان صدمه بزند.
در این جا به چند مدل از قابلمه های موجود در بازار رو برای شما معرفی میکنیم.
راهنمای خرید انواع سرویس قابلمه
قابلمه های تفلون
قابلمههای تفلون از محبوب ترین نوع قابلمهها هستند، ولی در مقایسه با سایر قابلمهها انتخاب چندان مطمئنی نیستند. فلز سنگین کادمیوم که در اغلب آنها وجود دارد، با استفاده پیدرپی قابلمه وارد غذا میشود و احتمال ابتلا به سرطان و بیماریهای دیگر را زیاد میکند. ظروف تفلون نچسب، نسبتا سبک، با کاربرد و شست و شوی راحت و با مصرف کمتر روغن هستند. پیشنهاد ما به شما این است که از تفلون های تولیدکنندگان معتبر استفاده کنید و در صورت آسیب، پخت غذا درون آن را متوقف کنید.ازسوی دیگر بعضی مردم بعد از اینکه می بینند کف نچسب قابلمه های تفلون بر اثر استفاده نامناسب خراب شده، با مراجعه به مراکزی این قابلمه ها را دوباره بازسازی می کنند اما بازسازی تفلون، ایمنی چندانی ندارد. قابلمه های تعمیر شده، هیچ گاه مانند روز اول نمی شوند و از آنجا که زودتر از قبل آسیب می بینند، مواد مضرشان نیز زودتر به غذای شما وارد می کنند. باید بدانید امروزه استفاده از ظروف تفلون در بسیاری از کشورهای اروپایی تقریبا منسوخ شده است.
قابلمه های چدن
این مدل ها دارای عمر به نسبت بالا و همینطور وزن بسیار بالایی دارند. برای پخت طولانی و یکنواخت مناسب اند و به حرارت بالا مقاوم اند. چدن فلزی است که مدت زیادی گرم میماند. مطمئن شوید قابلمهای که به نام چدن خریداری میکنید فاقد آلومینیوم باشد. چدن، آلیاژی از آهن است و قابلمه چدن واقعی با خراش سطحش زنگ میزند. نباید این نکته را فراموش کرد که سرویس قابلمه چدن گران قیمت هستند و تنوع چندانی از نظر طرح و رنگ ندارند.در زمان استفاده از ظروف چدنی، باید ریزه کاری هایی را رعایت کنید تا دوام قابلمه های تان بیشتر شود. اول اینکه قبل از استفاده باید چند دقیقه ای آنها را روی حرارت بگذارید تا گرم شوند. برای آنکه از گرم شدن کافی ظرف مطمئن شوید، می توانید قطره ای آب داخل آن بریزید و اگر به سرعت تبخیر شد، یعنی ظرف گرم شده است. درصورتی که ظروف چدنی اول گرم شوند، موادغذایی به آنها نخواهد چسبید.
دوم اینکه در ظرف چدنی ای که هنوز استفاده نشده، نباید آب به مدت طولانی بماند زیرا باعث می شود زنگ بزند. سوم، برای شست وشوی چدن از ابر استفاده کنید زیرا سیم ظرفشویی باعث خراشیدگی و آسیب آن می شود و چهارم اینکه بعد از اتمام پخت، ماده غذایی را از درون ظروف چدنی خارج کنید تا اکسید نشود. در ضمن در ظروف چدنی فاقد روکش نباید مواد اسیدی مثل آبلیمو یا سس گوجه فرنگی ریخت.
قابلمه های استیل
این مدل ظاهری چشمگیر و زیبا دارد واز دیگر قابلمه ها بهداشتی تر بوده دوستدار سلامت اند. عمر طولانی داشته، زنگ نمی زنند و واکنشی نسبت به مواد غذایی ندارند. اما حرارت را مستقیم انتقال میدهند، یعنی غذا سریع تر در آن میسوزد.مناسب پخت انواع خورش و غذاهای آبدار هستند. قابلمه های استیل بیشتر برای پخت انواع خورش و غذاهای آب دار مناسب اند. البته در نسل های جدید این قابلمه که در بالا به آنها اشاره شد، می توانید برنج یا حتی ماکارونی هم بپزید و ته دیگ هم داشته باشید. قابلمه هایی که برند معتبرتر و قیمت بالاتر دارند، کفی چند لایه دارند و به همین دلیل دیرتر غذا در آنها ته می گیرد.. اگر غذا به ته قابلمه چسبید، با مقداری سرکه یا استیل شو آن را ترمیم کنید. این سرویس دارای قیمت مناسبی هستند. برندهای معتبر را استفاده کنید که چند لایهاند.
قابلمههای سرامیکی
جدیدترین و مدرن ترین مدل قابلمه های مصرفی در آشپزخانه می باشد، دارای روکش نچسب و بدون ترکیبات مضر و تا حدی مقاوم به خوردگی و خراش است. ولی باید مراقب بود تا تکههای آن وارد غذا نشود. دارای بدنه و کف چندین لایه هستند که لایه سرامیک یکی از لایههای بدنه قابلمه است. حرارت را به خوبی پخش و منتقل میکنند. قیمت نسبتاً بالایی دارند به همین دلیل در استفاده از آنها باید کمی دقت بیشتری کنید.
قابلمههای گرانیتی
در میان انواع پوشش های نچسب، گرانیت از همه بادوام تر و سخت تر است. گرانیت یا سنگ خارا به دلیل جنس خود، گرما را نگه داشته و غذا در آن دیرتر از ظروف معمولی میسوزد. تمیز کردن گرانیت بسیار ساده است. به دلیل نچسب بودن مصرف روغن را کاهش میدهد. چون گرانیت ماده ای طبیعی است، طعم غذا را تغییر نمیدهد.
قابلمه های آلومینیومی
بیشتر قابلمه ها و ظروفی که برای حمل غذا در سرکا استفاده می شود از جنس آلومینیوم می باشد و اکثرا روی نیستند. فلز روی برای قابلمه مناسب است ولی کمتر یافت میشود. آلومینیوم برای سلامت انسان ضرر دارند. نگهداری و پخت مواد غذایی اسیدی مانند آبلیمو، آبغوره، سرکه و شور در این ظروف، موجب خروج آلومینیوم و ورود آن به غذا میشود که بیماری و مشکلات بسیاری را به وجود می آورد. قابلمههای آلومینیومی ارزان و با وزنی سبک هستند.حرارت در این قابلمهها به شکل یکنواخت و سریع پخش میشود. حساسیت آن به ضربه باعث میشود که سریع فرمش تغییر کند.
قابلمه های مسی
قابلمه های مسی از جمله قابلمه های مورد علاقه در بین ایرانی ها هست که هم از نظر زیبایی به دلیل دست ساز بودن آنها و هم قدمت استفاده از این نوع فلز مورد استقبال قرار می گیرد. حرارت را به خوبی و یکسان پخش می کنند. مس قرمز در معرض هوا اکسید میشود و حالت سبز رنگ می گیرد و در این صورت برای سلامت مضر است. اغلب داخل مس با فلزی دیگر پوشانده میشود تا مس به داخل غذا وارد نشود. مس با مواد غذایی اسیدی و شور واکنش نشان میدهد و طعم غذا را تغییر میدهد.
جالب است بدانید که این نوع قابلمه در بازار به شکل کیلویی فروخته میشود و کار دست هنرمندان ایرانی است.البته برندهای دیگری هم سرویس های قابلمه با این جنس عرضه کرده اند.
قابلمه های شیشه ای
قابلمه های شیشه ای یا اصطلاحاً پیرکس، یکی از بهترین ظروف پخت و پز هستند. اگر این ظروف بیرنگ باشند سالمترین انتخاب برای طبخ غذا هستند و به علت اینکه درون آنها کاملا دیده می شود، حس خاصی را به آشپزخانه میدهد. تا زمانی که این ظروف ضربه محکم نخورد و شوک دمایی به آن وارد نشود، مقاوم هستند. در مدل های جدیدتر حرارت بالا را تحمل میکنند.
قابلمه های لعابی
روکش لعابی اغلب روی ظروفی سرامیکی یا چدن کشیده میشود. طول عمر روکش لعابی محدود است و بر اثر ضربه و نوسان حرارتی از بین میرود. این نوع ظروف برای گرم کردن کنسرو و قوطیها، پخت غذاهای آبدار و یا نگهداری غذا در فریزر استفاده میشوند. هنگام شست وشوی این ظرف ها نباید از سیم استفاده کرد و اگر ترک بردارند، باید کنارشان گذاشت. این قابلمه ها بیشتر برای طبخ غذهای آبدار به کار می روند و نمی توانید داخل این قابلمه ها برنج بپزید یا حتی غذاهای جامد را دوباره گرم کنید. این قابلمه ها می توانند برای نگهداری انواع مواد غذایی (البته به جز مواد اسیدی) در یخچال مناسب باشند.